2007-12-05
"FLYT" NOMINERAD FÖR GRAMMIS 2008
För mer info se: www.grammis.se

2007-11-20
Landstinget Dalarnas Kulturpris till Lena Willemark
Landstingets Dalarnas kulturpris har i år tilldelats Lena Willemark. I motiveringen heter det bl a att Lena Willemark med sin enastående vokala stämma, känslig för såväl den älvdalska traditionen som för en nyskapande folklig ton, fångat hela landet.
http://falun.lny.se/willemark-tog-emot-kulturpriset-3963/

2007-09-25
SKIVSLÄPP I UPPSALA 2/10
Frifots nya CD "FLYT" kommer att släppas på Uppsala Konsert & Kongress, i samband med konserten där, den 2/10. Konserten börjar kl 19.30.

För mer information se:
http://peab.ukk.se/hem/index.php

2007-09-20
NY CD - FLYT
Presslesease från Bonnier Amigo:

Ett nytt Frifot-album är alltid en händelse. Senast det begav sig var
2003 och en Grammis blev det. Sluring hette plattan den gången. Nu är
det CD-dags igen för trion Per Gudmundson, Ale Möller och Lena
Willemark. Med nya albumet FLYT firar den svenska folkmusikens stora
stilbildare och ”grand ol´ band” sitt 20-årsjubileum. På FLYT rör sig
bandet mot det mer avskalade och ett uttryck som kan sägas vara något av
en tillbakagång till rötterna. Låtspelet och svänget står i centrum. En
svensk tvåveckors-turné i oktober följs i november av bandets tredje
turné i Japan. Gammal är äldst och Sveriges bästa folkband heter
fortfarande Frifot!

Komplett pressrelease från Bonnier Amigo finns under rubriken "PRESS" - Filen FLYT.doc.


2007-05-10
KUNGLIGA MUSIKALISKA AKADEMIEN
Kungliga Musikaliska Akademien har vid sin sammankomst den 7 maj 2007 invalt fem svenska ledamöter och en utländsk ledamot. En av de 6 är Lena Willemark med motiveringen:
\"Sångerska Lena Willemark (f.1960), är den mest erkända interpreten av svensk folkmusik med starka musikaliska rötter från sin födelseort Evertsberg, Dalarna. Under sina studier vid Kungl. Musikhögskolan började hon även att sjunga jazz och kombinationen av dessa stilar har gjort henne till en av landets mest unika sångerskor. Hon har varit medlem i grupper som Frifot, Enteli samt Nordan och Älvdalens Elektriska. Men hon har även samarbetat med kompositören Karin Rehnqvist och inom jazzen med musiker som Palle Danielsson och Bobo Stenson.\"
Övriga ledamöter som invaldes samtidigt är: sopranen Susanne Rydén, kompositören Benny Andersson, tonsättaren Henrik Strindberg, pianisten Fredrik Ullén och den ungerske dirigenten Peter Eötvös.

2007-04-19
NY CD MED AMB
ALE MÖLLER BAND - DJEF DJEL

Finns redan i butikerna! För mer info se: www.bonnieramigo.com

2007-01-31
GRATTIS LENA!
Grattis Lena till en Grammis för skivan \"Älvdalens Elektriska\".
www.grammis.se

2006-09-06
LENA WILLEMARK - ÄLVDALENS ELEKTRISKA
Dala-Demokraten 2006-09-08 (TT-Spektra) Kalle Dixelius

Lena Willemarks platta en hyllning till rötterna. Folkmusikstjärnan Lena Willemark är tillbaka med soloskivan \"Älvdalens elektriska\". Delvis inspelad i skogen är den en hyllning till hennes musikaliska rötter: Älvdalen och byn Evertsberg. -\"Älvdalsmusiken, som blev min första förälskelse, är ju min vandringsstav eller trampolin i allt jag gör, oavsett om jag jobbar med folkmusiker, jazzmusiker eller symfoniorkestrar. \"Älvdalens Elektriska\" är på något sätt avstampet till allting, säger Lena Willemark....

Skivbolag: Amigo (Bonnier Amigo)

2006-07-11
GULD TILL PER GUDMUNDSON
MORA 2006-07-08 - 16 NYA RIKSSPELMÄN UTSEDDA

Sverige har fått 16 nya riksspelmän. Vid den 100-årsjubilerande Riksspelmansstämman i Mora i helgen fick 16 personer motta Zornmärket i silver som ett bevis på att de blivit korade till riksspelmän, skriver Svenska Dagbladet.
Riksspelman blir man genom att spela upp för en jury under stämman. Samtidigt passade juryn på att dela ut två guldmärken till spelmän som man anser vara \"synnerligen framstående traditionsbärare\".
Dessa förärades spelmannen och säckpiparen Per Gudmundson och spelmannen Kungs Levi Nilsson.

Per Gudmundson fick Zorns Guldmärke med motiveringen:
"För mästerligt och stilfullt spel i Rättvikstradition på fiol samt briljant och traditionsmedvetet spel på säckpipa"
2006-05-23
FRIFOT I NORGE
FRIFOT SPELAR I NORGE TILL KRISTI HIMMELFÄRD

Besök gärna Folkemusikkvekans hemsidan för mer information.

ÅL, NORGE - Den Norske Folkemusikkveka (http://www.folkemusikkveka.no)

2006-03-16
The Edita & Ira Morris Hiroshima Foundation for Peace and Culture
Vi kan med stor glädje meddela att FRIFOT medverkar musikaliskt vid utdelandet av \"The 2006 Edita and Ira Morris Hiroshima Price for Peace and Culture\" på Södra Teatern i Stockholm den 2 april. Syftet med The Edita and Ira Morris Hiroshima Foundation är att främja fred genom att stödja strävanden inom kulturella områden som gynnar fred och försoning.

Pristagare i år är Ms. Elena Nemirovskaya, grundare och rektor för \"The Moscow School of Political Studies\", med motiveringen \"of her pioneering contribution to the development of civic culture, political dialogue, deliberative democracy and the respect for human rights in Russia and other post-Soviet countries\".
2005-09-28
HÖSTURNÉ I SVERIGE
Hösten är här och vi har en skön sommar bakom oss med härliga spelningar i Ferrara (www.teatrocomunaleferrara.it ), London (www.from-sweden.com), Svabensverk och Bingsjö.

Nu ser vi fram emot ytterligare spelningar i Sverige den 21 - 30 oktober och den 17 november. För mer information, se ”Turnédatum”.

2005-04-28
FRIFOT har precis avslutat sin andra turné
FRIFOT har precis avslutat sin andra turné i Japan (4 - 11/4). Man har gjort totalt 5 spelningar och inledde den här gången turnén i Tokyo med utsålda hus 2 kvällar i rad - Musashino Public Hall och Shinagawa Gloria Chapel.

Den första spelningen var helt akustisk (konserthallens policy) och stämningen i konserthallen var magisk. Publiken lyssnade mycket koncentrerat och Frifot lyckades verkligen trollbinda hela publiken (500 personer). Många i publiken som aldrig varit i Norden sa att det kändes som man hade varit på en mycket exotisk resa och ville inte återvända hem när konserten var över.

I Shinagawa Gloria Chapel gjorde den japanska jazzpianisten Masahiko Sato (www.mmjp.or.jp/m_satoh) ett gästframträdande under konserten. Satoh-san spelade förutom ett pianosolo - en improvisation på en av FRIFOTs tidiga låtar, Bonden och Räven - ytterligare 6 låtar tillsammans med FRIFOT. En av dessa var en japansk vaggvisa "Takeda no Komori-uta" som Lena Willemark har gjort en mycket vacker text på Älvdalsmål till. Flera i publiken uttryckte efter att ha hört FRIFOTs tolkning av den japanska vaggvisan att "the Swedish and Japanes mind/heart is very close". Övriga låtar som spelades tillsammans hade Satoh-san plockat ur FRIFOTs repertoir.

Nästa spelning gjordes i staden Matsusaka, söder om Nagoya. Frifot var huvudattraktionen på "World Roots Music Festival in Mie", som arrangerades för andra gången. Arrangören, herr Toritani, har besökt Norden flera gånger och hans hjärta klappar mycket för Nordisk musik.

Turnen avslutades med 2 spelningar i sydvästra Japan, en i Okayama och en i Kobe. Även här spelade FRIFOT för utsålda hus - trots blommande körsbärsträd, vilket normalt får de flesta japaner att helst samlas under körsbärsträden för att festa och njuta av denna oerhört vackra tilldragelse (på japanska - Hanami). Blomningen varar bara i några få dagar ochkulminerade just denna helg, men flera hundra japaner avstod från Hanami för att istället se FRIFOT. Några hade tagit med Sake (risvin) och blommande körsbärskvistar till konserterna.

Ale Möller gjorde även ett framträdande som "Special Guest" på en konsert i Osaka den 11/4 med den unga lovande japanska dragspelerskan Kanako Kato och gitarristen Shigeharu Sasago (www.harmony-fields.com).

FRIFOT och deras senaste CD "Sluring" fick årets Grammis 2003 i kategorin "Årets folkmusik". De belönades även med Manifest-priset i kategorin Folk/Världsmusik.