Day trading

Day trading

En daytrader lämnar inte några positioner öppna över natt, utan alla positioner som öppnas under en viss handelsdag kommer att stängas innan den är över. Det är en intensiv och kortsiktig form av handel, som är allra vanligast på valutamarknaden och aktiemarknaden, men som förekommer även på andra marknader.

day trading

Daytraders brukar leta efter tillgångar där handeln kännetecknas av hög likviditet och hög volym. Detta beror bland annat på att daytraders vill kunna öppna och stänga positioner blixtsnabbt, och om de handlar med tillgångar där volym och/eller likviditet är låg riskerar de fördröjningar.

Av samma anledning är det viktigt för daytraders att välja mäklare och handelsplattformar där order utförs omedelbart. Minsta fördröjning kan ha förödande konsekvenser, eftersom daytrading vanligen sker med ytterst små marginaler.

Flera olika tekniker har vuxit fram inom fältet daytrading. Det finns till exempel en typ av daytraders som kallas scalpers, vilka agerar snabbt till och med i jämförelse med vanliga daytraders. Scalpers öppnar ett stort antal positioner och stänger dem igen inom några sekunder eller minuter. Deras målsättning är att göra en pyttelisten vinst på varje enskild affär. Eftersom de gör så många transaktioner kan den accumulerade vinsten bli mycket hög. Scalpers har inget behov av stora svängninar eller tydliga trender på marknaden, utan trivs tvärt om bäst när priset bara rör sig litegrann upp och ned.

Att välja mäklare och handelsplattform för daytrading

  • Det är viktigt att du får tillgång till tillgångar och produkter som är lämpliga för just daytrading. Som nämns ovan brukar daytraders söka sig till tillgångar där handeln karaktäriseras av hög likviditet och hög volym. Många daytraders avstår också från att faktiskt köpa och sälja tillgångar, och använder sig istället av produkter som Contracts for Difference (CFD) som går att stänga supersnabbt och går att använda för att få exponering mot till exempel aktier, råvaror, valuta, kryptovaluta och index.
  • Det är viktigt att de order du ger utförs blixtsnabbt. När likviditeten och volymen är hög ska order gå igenom direkt. Välj bort mäklare och handelsplattformar som drar fötterna efter sig och segar ned dig.
  • Det är viktigt att välja en handelsplattform där du kan navigera snabbt och skicka in dina ordrar utan krångel eller för många steg. Öppna gärna ett Demo Account för att provköra plattformen innan du gör någon första insättning. Glöm inte att testköra den på alla enheter du planerar att använda för din handel; vissa handelsplattformar är till exempel bra på datorns stora skärm men suger på en liten mobiltelefonskärm.
  • Det är viktigt att courtage och eventuella andra avgifter är anpassade för daytrading, och för just din typ av daytrading. Om du tänker öppna 100 positioner och hoppas göra 1 USD vinst per position vill du inte betala 39 kronor i köpcourtage och 39 kronor i säljcourtage för varje position.

Skatt

Innan man börjar med daytrading är det bra att sätta sig in i de beskattningsregler som gäller, så att man undviker obehagliga överraskningar. Mer information finns hos skatteverket.se.

Daytrading och hävstångshandel

trading appDet är mycket vanligt att daytraders använder sig av hävstänger för att kunna öppna större positioner än vad de själva har kontanta medel för.

Att använda en hävstång innebär att affären delvis finansieras genom att du lånar pengar från mäklaren. Hur mycket du får låna brukar stå i proportion till hur mycket du själv sätter in i affären. Du måste betala tillbaka pengarna du lånat oavsett hur affären går. Går affären inte som du tänkt måste du alltså ta pengar från din vanliga budget för att betala tillbaka skulden till mäklaren.

Hävstångshandel är lockande, men också riskabelt, eftersom det gör det möjligt att förlora mer pengar än vad man har i sitt handelkonto. Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora, oavsett hur ”säker” du tror att affären är. Det finns alltid en risk för att något oväntat inträffar som gör att det blir förlust istället för vinst.

En anledning till att hävstångshandel har blivit så populärt bland daytraders är att hävstången gör det möjligt att tjäna rejält med pengar på mycket små prisförändringar trots att man själv inte har något stort kapital att satsa.