Privatlån

Privatlån

Idag finns det många långivare på den svenska marknaden som erbjuder privatlån, det vill säga lån som privatpersoner kan få utan att behöva ställa någon säkerhet för lånet. Du kan använda lånet till att köpa något du vill som en vandringssemester.

Eftersom du inte sätter någonting som säkerhet för lånet kommer din privata ekonomiska situation att nagelfaras, eftersom långivaren behöver djupanalysera din förmåga att betala tillbaka enligt avbetalningsplanen.

Privatlån brukar ha en mycket hög grad av flexibilitet vad gäller hur man använder pengarna. Går man till banken och ansöker om ett huslån för att köpa en fastighet med fastigheten som säkerhet, så måste man ju sedan faktiskt använda pengarna för att köpa fastigheten. Med ett privatlån brukar långivaren inte vara särskilt intresserad av vad ska använda pengarna till, eftersom de inte är kopplade till någon säkerhet för lånet. Ett viktigt undantag är om du tänker använda ett privatlån för att lösa befintliga dyrare krediter, eftersom detta kommer att påverka din ekonomiska situation i positiv riktning.

Eftersom det finns så många olika långivare som erbjuder privatlån bör man absolut jämföra olika erbjudanden innan man tackar ja till något. Ta alltid en titt på hela situationen istället för att bara jämföra räntan. Vissa långivare lockar med låg ränta, men kompenserar sig genom att ta ut höga avgifter för lånet.

Låna
Gör alltid en kalkyl för hur du skall betala tillbaka lånet innan du ansöker.

Privatlån istället för billån/båtlån

Om man ska köpa bil eller båt från en auktoriserad firma är det vanligt att de kan förmedla ett billån eller båtlån, och att köpeobjektet då sätts som säkerhet för lånet. Innan man tackar ja bör man alltid kontrollera vad andra långivare har att erbjuda, för att få så bra villkor som möjligt. Ibland är det lån som förmedlas via säljaren det bästa, men i andra fall får man bättre villkor genom att vända sig någon annan stans. Här bör man inte bara granska billån/båtlån från andra långivare, utan också vad man kan få för villkor på ett privatlån – alltså ett lån som inte har någon koppling till köpeobjektet.

Några fördelar med att välja ett privatlån:

  • Med ett billån/båtlån brukar man inte kunna låna 100% av köpebeloppet, utan vanligen går det en gräns vid 80%. Med ett privatlån är det din privatekonomi som avgör hur mycket du får låna, inte värdet på den produkt du vill köpa.
  • Med ett privatlån kan du till och med låna mer än vad objektet kostar att köpa. Du kan till exempel köpa en båt som är billig för att den behöver fixas i ordning, och låna så att du även har råd att genomföra nödvändiga reparationer direkt.
  • Med ett privatlån finns inga krav på att du ska köpa via en auktoriserad firma, utan du kan lika gärna köpa från en privatperson. Detta ger dig större flexibilitet.
  • Billån/båtlån brukar endast beviljas för objekt som kostar mer än 75 000 kronor. (Exakt belopp varierar mellan olika långivare, men kring 75 000 kronor är vanligt.) Med ett privatlån finns inte något sådant krav.