Vandra Vildmarksleden (Göteborg)

Vandra Vildmarksleden (Göteborg)

Vildmarksleden är en ungefär 4 mil lång vandringsled i Göteborgsområdet, mellan Hindås och Skatås. En majoritet av leden är stigar, men det finns också bitar med annat underlag, såsom grus. Över lag är Vildmarksleden en flack vandringsled, med undantag för Getryggen i Delsjöskogens naturreservat. När man passerar över myrmarker finns spänger utlagda så att man slipper bli blöt om fötterna.

Hindås, den ena ändpunkten för Vildmarksleden, är en tätort i Härryda kommun, ungefär 3 mil öster om Göteborgs stad. Vildmarksleden utgår ifrån Hindås järnvägsstation och löper i riktning mot Stora Härsjön. Från Stora Härsjön går leden vidare till Hornasjön och sedan in i Partille kommun, där den passerar förbi Kåsjön innan den når in i Göteborgs stad och avslutas vid Skatås motionscentrum.

Mellan Maderna och Skatås har Vildmarksleden samma sträckning som Bohusleden, som i sin tur är en del av den internationella Nordsjöleden.

Exempel på organisationer som jobbar med leden

  • Friluftsfrämjandet Landvetter
  • Göteborgs Skidklubb
  • Hindås Kommunalförening
  • Hindås Scoutkår
  • Hindås Skidklubb
  • Hindås Villastad AB
  • HittaUt Landvetter Mölnlycke
  • Lerum Skid- och Orienteringsklubb
  • Partille Scoutkår

Hindås

Hindås är Vildmarksledens enda ändpunkt och hit tar man sig enkelt med bil eller allmänna kommunikationer, till exempel med något av de tåg som går mellan Göteborg och Borås och som stannar i Hindås. Vildmarksleden utgår från järnvägsstationen i Hindås.

Tips! Om du kommer vandrandes till Hindå på Vildmarksleden behöver du inte sluta din vandring bara för att du har nått fram till Hindås, vid Hindås järnvägsstation startar nämligen Sjuhäradsleden (Knalleleden) som går vidare till Borås.

Hindås är en tätort i Härryda kommun och är belägen där Mölndalsån börjar. Under det tidiga 1900-talet blev orten en populär destination för välbeställda Göteborgare som ville komma ifrån storstaden, och många av de påkostade fritidshus i jugend eller nationalromantisk stil som uppfördes i Hindås under den här epoken finns fortfarande kvar. Den järnvägsförbindelse via Hindås som öppnades i slutet av 1800-talet gjorde det mycket enklare än tidigare att färdas från Göteborg till landsorter som Hindås, Långenäs och Pixbo. En turistindustri byggdes därför upp, vilket för Hindås del innebar ett dussin hotell och pensionat samt en vintersportanläggning som inkluderade de hoppbackar som än in i våra dagar är viktiga landmärken. Den som vill inleda eller avsluta sin vandring på Vildmarksleden med en övernattning i Hindås kan ta in på Hindåsgården eller Hjortviken (f d Hindås Hotell).

Stora Härsjön

Stora Härsjön är en av de sjöar som ligger längs Vildmarksledens sträckning. Denna 2,59 kvadratkilometer stora sjö, som delas av Härryda och Lerums kommuner, ingår i Göta älvs huvudavrinningsområde och är drygt 40 meter djup på det djupaste stället. Exempel på fiskarter som lever i sjön är öring, abborre, gädda, mört, siklöja och sutare.

Hornasjön

Hornasjön ligger 2 km väster om Stora Härsjön och ingår i Härsjöarnas fiskevårdsområde. I den här sjön lever bland annat abborre och gädda. Vid Skårtorp ligger Skårtorpsbadet, en klippig strand som följs av sandbotten. Vid badplatsen finns också en liten gräsmatta som passar för att breda ut en filt och ta en paus under vandringen på Vildmarksleden. Hornasjön är mindre än 1,2 kvadratkilometer och blir aldrig djupare än 24 meter.

Stora Kåsjön

Stora Kåsjön är Partille kommuns största sjö och utgör kommunens dricksvattentäkt. Sjön, som är en så kallad sprickdalssjö, har en yta på drygt 1 kvadratkilometer och ett maxdjup på 32 meter.

Stora Kåsjön är en populär badsjö, som tack vare sin näringsfattighet har förhållandevis klart vatten. Det finns flera olika strandtyper kring sjön, inklusive långgrund sandstrand, klippstrand med hällar, steniga stränder och gräsbevuxna stränder. Närmsta ort är Öjersjö.

Namnet Kåsjön kommer från en man vid namn Kåre som på 1500-talet bodde vid sjöns östra strand. Förutom Stora Kåsjön finns även Lilla Kåsjön och Kåtjärnen som ligger västerut i det här området.

Skatås motionscentrum

En av Vildmarksledens ändpunkter är Skatås motionscentrum i Göteborgs stad. Detta är en kommunal motionsanläggning belägen i anslutning till Delsjöområdets naturreservat i östra Göteborg. Här finns bland annat ett café, så det går att köpa sig något att äta och dricka för den som kommer vandrandes på Vildmarksleden (kontrollera aktuella öppettider innan du planerar din vandringstur).

I Delsjöområdet finns flera stycken motionsspår som utgår från Skatås motionscentrum och vissa av dem har skidspår under snösäsongen. De två längsta är 10 km respektive 18 km. Tre av spåren är upplysta; det rör sig om spår som är 2,5 km, 5 km respektive 8 km långa.